Lična karta

Škola

SlikaDečja škola primenjenih umetnosti PrimArt okuplja decu od 4 do 18 godina, podeljenu na grupe prema uzrastu: od predškolskog do završnih razreda srednje škole.

Osnovna delatnost kojom se škola bavi je podučavanje i kreativno usmeravanje dece iz oblasti likovnih i primenjenih umetnosti. Nastavni sadržaj poseduje sve elemente programa likovnog vaspitanja, ali je interpretiran na savremeni način, znatno je proširen i obogaćen različitim sadržajima, što ga čini naprednim nivoom obrazovanja.

Edukacija se odvija kroz neposredan praktični rad uz primenu svih likovnih tehnika i veština, ali prilagođenih dečjem uzrastu.

Dečja škola primenjenih umetnosti je osnovana 2005. godine; svi njeni predavači su završili Fakultet primenjenih umetnosti ili Fakultet likovnih umetnosti i ostvareni su profesionalci u svojim oblastima.

Za polaznike sedmog i osmog razreda koji se spremaju da upišu neku srednju umetničku školu, Primart organizuje posebne časove priprema za polaganje prijemnih ispita.

Dečja škola primenjenih umetnosti Primart ima izgrađen vizuelni identitet: znak, logo i internet prezentaciju kao i međunarodno priznat žig potvrđen od strane Zavoda za intelektualnu svojinu u decembru 2010. godine.

Način rada

SlikaŠkola na godišnjem nivou kalendarski prati školsku godinu (septembar-juni) kao i raspuste preporučene od strane Ministarstva prosvete.

Nastava se organizuje na različite načine, zavisno od uzrasta i intersovanja dece i to:

  • Deca od 6 do 14 godina - dva puta nedeljno po 2 školska časa (90 min.).
  • Deca od 4 do 10 godina – kreativni vikend, jedanput nedeljno po 2 školska časa (90 min.).
  • Deca od 14 do 18 godina – blok nastava jedanput nedeljno (150 min.).

Rad se odvija u malim grupama (maksimalno 10-oro dece), uz pojedinačni pristup potrebama svakog deteta. U svim grupama se crta, slika, modeluje, i izrađuju različiti dekorativni i upotrebni predmeti.

Programe prati nastava likovne kulture, sa osnovama iz oblasti teorije forme i istorije umetnosti (za decu starijeg uzrasta) uz primenu svih likovnih tehnika.

Rad se izvodi uz primenu savremenih pomagala, profesionalnog alata i stručne literature. U školi se koriste najkvalitetniji materijali koji omogućavaju profesionalni pristup likovnim tehnikama i veštinama.

U školi se posebno neguje individualna inicijativa i samostalno izražavanje svakog deteta.

Škola svojim polaznicima, koji su pohađali nastavu cele školske godine, dodeljuju diplome o završenom odgovarajućen programu i stepenu.

Aktivnosti

SlikaŠkola organizuje izložbe svojih polaznika i učestvuje na značajnim domaćim i međunarodnim dečjim likovnim takmičenjima.

Polaznici organizovano posećuju muzeje, izložbe i pozorišne predstave (sve primereno uzrastu), u cilju edukacije, neposrednog upoznavanja sa likovnim delima i sticanja pozitivnih navika odlaska na kulturne manifestacije ovog tipa.

Za polaznike škole PRIMART tokom raspusta organizuje dečji letnji kampu u prirodi gde se svakodnevno realizuju programi prvenstveno inspirisani seoskim ambijentom i prirodom.

Priznanja

Slika Primart učestvuje, sa radovima polaznika, na različitim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Sa međunarodnih konkursa: dečji Oktobarski salona i Radost Evrope nosimo više nagrada i priznanja: likovne nagrade koje su dodeljene našim učenicima za radove realizovane u Primartu i strukovne nagrade koje su dodeljene predavačima naše škole za uspešno organizovanje i izvođenje nastave likovnog obrazovanja.

Na različitim izložbama, gde se promoviše dečja umetnost i dečje likovno stvaralaštvo, dosad je izlagalo preko 100 naših polaznika.